23 ביוני 2009

איך אריסון עוברת את מבחן הביקורת

כמה כבר כתבו על שגיונותיה של שרי אריסון. בניגוד לדעה הרווחת, היא אינה מנהלת את בנק הפועלים, והתקשור שלה לגבי שוק המניות לא יכול היה להציל את הבנק (היא אינה יכולה לקבל החלטות בניהול תיק ההשקעות שלו). אבל לכל אזרח בישראל יש סיבה לדאגה כאשר מה שמצויר כמחול של קוקואיזם משתלט על אחד הצמתים הרגישים במדינה. אריסון מנהלת את המנהלים של הבנק, קובעת את שכרם, וממנה ומפטרת אותם לפי הציפיות, המבחנים והביצועים שנראים לה נכונים. היא בהחלט בין אנשי העסקים החשובים במדינה.

יוסי גורביץ ומירב ארלוזורוב מזכירים שאריסון ירשה את האימפריה בלי שהוכיחה כל כשרון עסקי משמעותי לפני שאביה הלך לעולמו. חרף זאת, מנהיגותה קיבלה ציון עובר משלוש קהילות מבקרים שבלעדיהן עסקי הבנק לא יצלחו: החזקתה בבנק אושרה על ידי בנק ישראל; מנהיגותה נתמכה על ידי המשקיעים המוסדיים; והציבור לא הצניח את מחיר המניה. די לראות את חומרת מצבו של גאידמק, שכל עסק שרכש ננגע בשמו הרע, כדי להבין שאריסון נתפסה כבעלת שליטה טובה, קברניטה שטוב שתישן בסיפון התחתון למקרה צרה.

הגילויים האחרונים חמורים בתעוזתם, כי לראשונה הם מצליבים בין הפעילות העסקית לבין הפעילות הרוחנית. [גם אין כסות סבירה שתסביר אותם: הרי את ההתייעצויות את נוחי דנקנר עם הרנטגן אפשר לפטור בכך שהרנטגן הוא אדם חכם ונוחי שואב ממנו עצה.] כל כך הרבה זמן קצרה ידן של קהילות הביקורת מלחשוף שעל ההגה יושב קברניט שיכור. הציבור שיתף את כספו עם חבורת הישויות היועצות, ולא שם לב לכך.

כמה עוד בעלי שליטה יש, שחטאיהם קטנים בהרבה? שמשחקים בכספי המשקיעים לא בגלל עצות הישויות, אלא בגלל חוסר איי.קיו או נטיה מופרזת לסיכון, או סתם? שבנק ישראל לא אחראי לחצוץ ביניהם לבין הדירקטוריון, והם יושבים בעצמם על ההגאים, מוכשרים לכך או לא? השלהבת בבנק הפועלים מאירה היטב את ההזנחה של כל המקומות שבהם מתנהלים, כל הזמן, כספי הפנסיה שלך.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה